Hjem » Blogg » Hva er søkemotoroptimalisering?

Hva er søkemotoroptimalisering?

Bilde av forstørrelsesglass, søkemotoroptimalisering

Søkemotoroptimalisering er kort fortalt hvordan du får søkemotorer til å finne frem til nettsiden din og plassere den høyt oppe i søkeresultatet. Søkemotorer er betegnelsen på for eksempel Google, Bing og Yahoo. Tall viser at mer enn 65% trykker på de 5 øverste søkene på første side som ikke er betalt reklame(reklame er nettsidene merket som «ad»). Denne typen søkeresultat kalles organisk søk. Det er derfor viktig å havne høyt oppe slik at kundene finner og velger de.

Her er det flere ting en må ta hensyn til. Du må finne ut hvem du vil treffe, ta hensyn til hvor i kjøpsprosessen de er og ta hensyn til hva Google, eller andre søkemotorer vurderer når de rangerer nettsider. 

Hvem kan ha nytte av søkemotoroptimalisering?

Alle nettsider som vil nå flere relevante kunder, og som har kunder som bruker søkemotorer for å finne tjenester, innhold eller produkt bør vurdere søkemotoroptimalisering. Søkemotoroptimalisering er som nevnt flere grep, men handler veldig forenklet om å overbevise Google om at du er en pålitelig nettside som vil være riktig for deres kunder, altså de som søker. Det viktigste for søkemotorer er å finne riktige nettsider til aktuelle kunder, og de vurderer da en rekke ting. De vil gjerne ha søkeordene; «kundene» har skrevet flere steder på nettsiden. Både i metabeskrivelse, title-tags, H1 overskrifter og tekst. De vil ha en velskrevet tekst med presist og konsist språk, samt godt innhold. Gode artikler eller bloggposter er derfor viktig. Samtidig foretrekker de å ha både bilder og videoer, m.a.o forsøker de å tenke som oss. 

Så hvorfor er det viktig med gode tekster, bilder og videoer? Svaret er fordi det ofte er det vi «kunder» vil ha. Når det kommer til gode, lengre tekster blir det nok det som skiller en spam-side fra en virkelig side. Og måten Google prøver å påse at du ikke kommer inn på sider som bare er tull. Søkemotorene lever av data samlet inn fra «kundene» sine og vil gjerne beholde brukerne fremfor å miste deg til en annen søkemotor.

Hvorfor benytte seg av søkemotoroptimalisering?

For å sikre at kundene dine finner deg. Det nytter ikke hvor god jobb du gjør, hvor fin nettsiden din er eller hvor regelmessig du poster på sosiale medier hvis kundene dine ikke finner deg. Det er også en måte å nå kundene dine på uten å måtte betale for reklame.

Hva er forskjellen på søkemotoroptimalisering og betalt søk?

Hva er søkemotoroptimalisering og betalte søk? På bildet over ser du eksempel på både søkemotoroptimalisert innhold (organisk søk) og betalt søk (ads). Forskjellen er at det betalte innholdet betaler du google for. Det søkemotoroitimaliserte betaler du ikke google for, der velger Google å vise siden din fordi de leser den som troverdig og relevant. 

Hva kan søkemotoroptimalisering gjøre for deg?

Søkemotoroptimalisering hjelper deg å treffe riktige kunder når de søker etter det du tilbyr. Det legges også opp til at du treffer kundene i forskjellige deler av kjøpsreisen deres. Det vil si at du lager innhold som treffer de både når de gjør research til et eventuelt kjøp, når de bestemmer seg for hvilket produkt/ hvilken tjeneste de skal gå for og når de bestemmer seg for hvem de skal kjøpe av. Det kan med andre ord føre til mer trafikk på nettsiden din, flere salg, flere kunder, flere abonnenter. Alt etter hva det er du er ute etter. 

Hvordan kan du søkemotoroptimalisere?

Her må vi se på hva du vil at søkemotoroptilamiseringen skal gjøre for deg og din bedrift. Søkemotoroptilamiseringen kan gjennomføres av både oss, deg eller begge. Ta gjerne kontakt så finner vi et samarbeid som passer deg og ditt budsjett!